Wat is dat toch met het woord “Onderzoek“?
Opvallend hoe vaak dat woord gebruikt wordt. Vaak heeft dit woord te maken met wachten of uitstel.
In de gezondheidszorg is onderzoek nodig. Een simpel bloedonderzoek is snel klaar, maar vaak duur het een hele lange tijd (zeker in de ogen van de belanghebbenden) voordat de uitslag er is. En voor de buitenstaander is dat begrijpelijk: Onderzoek dient zorgvuldig te zijn.
Maar er zijn meer situaties waar onderzoek nodig is. Politie en justitie doen er ook aan mee. Gelukkig kunnen er snelle resultaten zijn na misdrijven, maar er zijn ook onderzoeken die dienen ter voorbereiding van rechtzaken of veroordelingen, die lang op zich laten wachten.
En wat te denken over onderzoeken waarbij de aanslagpleger al veel eerder “op de korrel” was en actie uitbleef, zodat de aanslag toch gepleegd kon worden.
Ook bij milieu, wegenbouw, woningbouw is onderzoek nodig, waarbij voortgang opgehouden wordt. Denk aan discussies of een hospice tegenover een villawijk gebouwd mag worden, of woning- en wegenbouw uitgesteld worden vanwege archeologisch bodemonderzoek of een al jaren niet gezien diertje er zijn habitat heeft.
De laatste kabinetsformatie liep vertraging op door onderzoek of er vier partijen wel samen konden. Bewindslieden verschuilen zich ook graag achter het woord “onderzoek”.
Gedupeerden van toeslagenaffaires wachten al jaren op een goede afhandeling van hun onterechte aanslagen. Ook hier zijn conclusies van onderzoek al bekend, maar actie ontbreekt en de oplossing blijft uit.
Naar mijn mening ontbreekt het vaak aan actie en kan onderzoek voor onnodige vertraging zorgen.
Als fan van die mooie voetbalclub hoor ik liever de slogan; “Geen woorden maar daden!“